Κλιματιστικό: Από τι κινδυνεύετε εάν παραμένετε συνεχώς σε κλιματιζόμενο χώρο – 4 παράγοντες που πρέπει να προσέξετε

Κλιματιστικό: Από τι κινδυνεύετε εάν παραμένετε συνεχώς σε κλιματιζόμενο χώρο – 4 παράγοντες που πρέπει να προσέξετε

Το κλιματιστικό μπορεί να μοιράζει με… θηραυρό όταν κάνει υπερβολική ζέστη έξω -κυριολεκτικά και μεταφορικά. Αλλά μπορεί να υπάρχουν μειονεκτήματα στην παραμονή σε έναν κλιματιζόμενο χώρο για πολύ καιρό, ειδικά αν αυτό που συμβαίνει στον αέρα δεν είναι εμφανές.

Πιθανότατα έχετε βιώσει την ανακούφιση του να μπαίνετε σε ένα κλιματιζόμενο χώρο, όταν μέχρι πριν λίγα λεπτά λουζόσασταν στη ζέστη και την υγρασία. Το να σκέφτεστε, να κοιμάστε, να κινείστε και να κάνετε οτιδήποτε μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολο όταν δεν ιδρώνετε πολύ και δεν νιώθετε σαν… πατάτα στο φούρνο.

Το να βρίσκεστε σε περιβάλλον χαμηλότερης θερμοκρασίας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προβλημάτων που σχετίζονται με τη θερμότητα, όπως αφυδάτωση και εγκεφαλικό. Επιπλέον, ο κλιματισμός μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα φιλτράροντας τα διάφορα αλλεργιογόνα, τους ρύπους, τα έντομα και άλλους οργανισμούς. Επιπλέον, η χαμηλότερη υγρασία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης μούχλας και βλάβης των αντικειμένων.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τέλεια όσον αφορά στον κλιματισμό. O καθηγητής Πολιτικής και Διοίκησης Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του City University of New York (CUNY), Bruce Y. Lee, εξηγεί στο Forbes του κινδύνους.

4 κίνδυνοι για την υγεία από το κλιματιστικό
Μπορεί να κάνει τον αέρα πολύ στεγνό
Ανεπαρκής αερισμός
Πηγή αεροσωματιδίων η μονάδα του κλιματιστικού
Απόχη από τα οφέλη του εξωτερικού περιβάλλοντος
1. Μπορεί να κάνει τον αέρα πολύ στεγνό
Ένας από τους κινδύνους του κλιματισμού είναι ότι μπορεί να κάνει τον αέρα πολύ στεγνό. Το κλιματιστικό μπορεί να στεγνώσει τα μάτια, το δέρμα και ενδεχομένως τους αεραγωγούς. Επομένως, είναι καλή ιδέα να βεβαιωθείτε ότι παραμένετε σωστά ενυδατωμένοι όσο βρίσκεστε σε κλιματιζόμενους χώρους για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

2. Ανεπαρκής αερισμός
Ένας άλλος κίνδυνος είναι ο ανεπαρκής αερισμός όταν ο αέρας απλώς ανακυκλώνεται χωρίς να ανανεώνεται με νέο φρέσκο​. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση ρύπων στους εσωτερικούς χώρους από τις διάφορες συσκευές και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείτε.

Για παράδειγμα, η λειτουργία ενός σκάνερ μπορεί να εκτοξεύσει σωματίδια γραφίτη στον αέρα που μπορεί να καταλήξετε να εισπνεύσετε εάν δεν υπάρχει αρκετός αερισμός στο δωμάτιο. Ομοίως, εάν κάποιος  φέρει μολυσματικά παθογόνα όπως ο κορωνοϊός SARS-CoV-2, ένα κλιματιζόμενο δωμάτιο μπορεί να μην έχει αρκετό αερισμό για να τον κρατήσει μακριά σας.

Επομένως, καλό είναι να είστε ενήμεροι για το πόσο αερισμός υπάρχει σε ένα δωμάτιο. Ελέγξτε εάν το κλιματιστικό απλώς ανακυκλώνει τον ίδιο αέρα ή παρέχει και εξαερισμό. Επίσης, δείτε αν η μονάδα κλιματισμού φιλτράρει τον αέρα.

Εάν όχι, σκεφτείτε να εγκαταστήσετε ή να χρησιμοποιήσετε ένα μηχάνημα που διαθέτει φίλτρο σωματιδίων αέρα υψηλής απόδοσης (HEPA) που μπορεί να αφαιρέσει αποτελεσματικά τουλάχιστον το 99,97% της σκόνης, της γύρης, της μούχλας, των βακτηρίων και τυχόν αερομεταφερόμενων σωματιδίων που είναι τόσο μικρά όσο 0,3 μm. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να ανοίγετε περιοδικά τα παράθυρα για να αερίζεται το δωμάτιο.

3. Πηγή αεροσωματιδίων η μονάδα του κλιματιστικού
Ένας τρίτος πιθανός κίνδυνος είναι η ίδια η μονάδα κλιματισμού. Δεν δημιουργούνται όλα τα κλιματιστικά με τον ίδιο τρόπο. Μπορούν να διαφέρουν σημαντικά ως προς το σχεδιασμό, την ποιότητα και την ηλικία. Όταν ένα κλιματιστικό δεν διατηρείται καθαρό, μπορεί να συσσωρευτεί μούχλα και άλλα υπολείμματα στο μηχάνημα, μετατρέποντάς το σε ένα από αυτά τα μηχανήματα καπνού που μπορεί να δείτε σε μια μουσική συναυλία.

Ένα κακώς σχεδιασμένο, συντηρημένο ή πολύ παλιό κλιματιστικό μπορεί να εκτοξεύσει κάθε είδους ρύπους στον αέρα. Επομένως, να είστε ενήμεροι για το τι μπορεί να κάνουν τα μηχανήματα αυτά στον αέρα σας, καθαρίζετέ τα τακτικά και αντικαταστήστε τα εάν χρειάζεται.

4. Απόχη από τα οφέλη του εξωτερικού περιβάλλοντος
Τέλος, όταν μένετε σε κλιματιζόμενα δωμάτια όλη την ημέρα, μπορεί να παραμελείτε όλα τα υπέροχα πράγματα που έχει να προσφέρει το ύπαιθρο. Οι εσωτερικοί χώροι μπορεί να μην σας παρέχουν αρκετό χώρο για να παραμείνετε σωματικά δραστήριοι.

Επίσης, η παραμονή σε εσωτερικό χώρο δεν θα σας προσφέρει τα οφέλη της έκθεσης στο ηλιακό φως, όπως η τόνωση της παραγωγής βιταμίνης D και η ρύθμιση του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης. Στη συνέχεια, υπάρχουν όλα τα οφέλη για την ψυχική υγεία από το να είστε έξω και να εκτίθεστε στη φύση.

https://www.oloygeia.gr