Περίπου 40% των πυροσβεστών στη Μαγνησία είναι ανεμβολίαστοι

Περίπου 40% των πυροσβεστών στη Μαγνησία είναι ανεμβολίαστοι

Διαφωνούν οι συνδικαλιστές με την αποδυνάμωση της ΕΜΑΚ λόγω του εμβολίου

Ανεμβολίαστο είναι περίπου 40% των πυροσβεστών που υπηρετούν στο Βόλο και στις υπηρεσίες της Μαγνησίας, ενώ οι συνδικαλιστές εκφράζουν τη διαφωνία τους στην απόφαση του Αρχηγείου να απομακρύνει 54 πυροσβέστες της ΕΜΑΚ, διότι δεν είχαν εμβολιαστεί. Όπως καταγγέλλουν, οι 54 συνάδελφοί τους αντικαταστάθηκαν από 35, που όμως δεν έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους για να ενταχθούν στην Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών και εν μέσω καλοκαιριού πρέπει να εκπαιδευτούν.

Ο Απόστολος Κουφογιώργος πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ν. Μαγνησίας, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ για το θέμα και τόνισε ότι είχε βγει μία διαταγή του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος στις 18 Μαΐου 2021, στην οποία δεν αναφερόταν καν ο εμβολιασμός, απλά ανέφερε ότι θα γίνουν κάποιες μετακινήσεις πυροσβεστών που υπηρετούν στην Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ).

Σύμφωνα με τον κ. Κουφογιώργο, η διαταγή υλοποιήθηκε τη Δευτέρα, βγήκαν οι μετακινήσεις για 54 πυροσβέστες που ειναι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι μετακινούνται σε μάχιμες υπηρεσίες, εντός των Περιφερειών τους.
Ο πρόεδρος των υπαλλήλων στην Πυροσβεστική, ανέφερε ότι στην ΕΜΑΚ Λάρισας υπήρχε ένας συνάδελφός του που δεν είχε εμβολιαστεί και το Αρχηγείο τον μετακινεί στον Α’ Πυροσβεστικό Σταθμό Λάρισας. Ο ίδιος είπε ότι η ΕΜΑΚ είναι μία ειδική μονάδα, το προσωπικό έχει περάσει σχολεία, έχει πάει στο εξωτερικό, έχουν εκπαιδευτεί σε συγκεκριμένες ειδικότητες, ως δύτες, εκπαιδευτές σκύλων, ορειβάτες ή να αντιμετωπίζουν χημικά, που σημαίνει ότι θα δημιουργήσουν ελλείψεις στην υπηρεσία, γιατί στην ΕΜΑΚ δεν μπορεί να πάει ο καθένας.

“Φανταστείτε ότι βρισκόμαστε στο καλοκαίρι και στην αντιπυρική περίοδο, δεν είναι ότι καλύτερο να μετακινούνται συνάδελφοι μας και θεωρούμε ότι είναι μία λανθασμένη κίνηση από το Αρχηγείο”, τόνισε ο Απ. Κουφογιώργος.

Όπως ανέφερε οι 54 πυροσβέστες της ΕΜΑΚ που απομακρύνθηκαν, αναπληρώθηκαν από 35 που ναι μεν έχουν κάποια προσόντα και εκπαιδεύσεις, που όμως δεν είναι ολοκληρωμένες, που σημαίνει ότι θα πρέπει να εκπαιδευτούν ενόψει καλοκαιριού και ευχήθηκε αυτό να μην είναι μπούμερανγκ για την Πυροσβεστική.
Ο κ. Κουφογιώργος επισήμανε ότι ο αριθμός των πυροσβεστών που υπηρετούν στην ΕΜΑΚ είναι Πανελλαδικά 404 άτομα. Από αυτούς οι 350 είχαν εμβολιαστεί, οι 54 δεν είχαν κάνει το εμβόλιο και μετακινούνται και οι 54.
“Ο τρόπος που έγινε τη συγκεκριμένη στιγμή, μέσα στο καλοκαίρι η απομάκρυνση πυροσβεστών από την ΕΜΑΚ, ως πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων και ως εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας, δεν με βρίσκει σύμφωνο”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουφογιώργος.

Ανεμβολίαστο το 40% του προσωπικού
Αναφορικά με τον εμβολιασμό των άλλων πυροσβεστών, ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων τόνισε ότι υπάρχει ένας σχεδιασμός μέχρι τον Οκτώβριο τα Σώματα Ασφαλείας και οι υγειονομικοί να πάνε προς υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Ο κ. Κουφογιώργος δήλωσε ότι στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό 40% του προσωπικού που δεν έχει εμβολιαστεί, ποσοστό που είναι το ίδιο και στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Μαγνησίας, επικαλούμενοι προβλήματα υγείας, σύσταση του γιατρού ή προσωπική επιλογή τους.
Μετά την εξέλιξη που είχε η κατάσταση με την ΕΜΑΚ σοβαρός αριθμός ανεμβολίαστων πυροσβεστών ήδη το σκέφτονται, ενώ στον αντίποδα κάποιοι πείσμωσαν και δηλώνουν ότι θα επιμείνουν στην αρχική τους απόφαση, ανέφερε.

Ο πρόεδρος των πυροσβεστών τοπικά, τόνισε ότι είναι γενικά δύσκολη η κατάσταση, δεν γνωρίζει τον σχεδιασμό και τι σκέφτονται να κάνουν στο υπουργείο, καθώς η υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα σε όλο το Πυροσβεστικό Σώμα.

Η μετακίνηση της Π.Υ. Βόλου
Αναφερόμενος στη μετακίνηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, από το κέντρο της πόλης που βρίσκεται σήμερα και το ακατάλληλο κτίριο που στεγάζεται, σε νέο κτίριο, ο Απ. Κουφογιώργος είπε ότι πριν την πανδημία είχε προχωρήσει το θέμα, υπήρχε αλληλογραφία με το δήμο και το Υπουργείο και έγιναν πράγματα.
“Στην τελευταία συζήτηση που έκανα με τον υπουργό κ. Χαρδαλιά, μου είχε πει ότι έχουν παγώσει λίγο τα πράγματα, λόγω της πανδημίας και γιατί πρέπει να γίνει διαγωνισμός μέσω ΣΔΙΤ, γιατί πρέπει να μετακινηθούν τρεις υπηρεσίες Πανελλαδικά, ενώ στον αντίποδα προχωρούν τα 13 περιφερειακά κέντρα, που γίνονται από χρήματα της ΕΕ”, ανέφερε ο πρόεδρος.
Ο ίδιος ανέφερε ότι το θετικό της υπόθεσης είναι ότι από θέμα φακέλου και εγγράφων είμαστε έτοιμοι και βρέθηκε ο χώρος, που είναι το οικόπεδο προς Φυτόκο, μεταξύ των δύο σούπερ μάρκετ.

πηγή: www.magnesianews.gr