Health Hub: η Περιφέρεια Θεσσαλίας ευρωπαϊκός κόμβος καινοτομίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα της Υγείας και των Φαρμάκων

Health Hub: η Περιφέρεια Θεσσαλίας ευρωπαϊκός κόμβος καινοτομίας  για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα της Υγείας και των Φαρμάκων

Τιμούμε το παρελθόν, εστιάζουμε στο παρόν, οραματιζόμαστε το μέλλον. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έδωσε δυναμικό παρών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2021 με θεματικό άξονα «ΕΛΛΑΔΑ: Παρελθόν - Παρόν- Μέλλον», που σηματοδότησε την 85η διοργάνωση του μεγαλύτερου εγχώριου εκθεσιακού γεγονότος και την πρώτη Covid-Free έκθεση στην Ευρώπη.
Η φετινή ΔΕΘ επεδίωξε τον επαναπροσδιορισμό των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας, τονώνοντας την ιστορική μνήμη και συνέβαλλε στη γνωριμία των πολιτών με τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες, τις τεχνολογίες, τις καινοτομίες και την ελληνική παραγωγή. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας υποστήριξε τους στόχους της Έκθεσης και ανέδειξε το έργο και τις πρωτοβουλίες ψηφιοποίησης της.

Προάγοντας την καινοτομία στο ιατρικό μέλλον που είναι ήδη εδώ, η Περιφέρεια ενδυναμώνει την ψηφιακή κουλτούρα, εκσυγχρονίζει τον τομέα της Υγείας και Φαρμάκων και δημιουργεί το Health Hub, τον πρώτο Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.  

Ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Τομέα της Υγείας και Φαρμάκων μέσω Εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence), αναπτύχθηκε ύστερα από πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και τη Γενική Γραμματεία Εργασίας για την ανάδειξη των Ελληνικών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας μέσω της συμμετοχής τους στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας (EDIHs).  
Το Health Hub συμμετέχει επίσημα στον Οριστικό Πίνακα του καταλόγου των 15 Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας που αναδείχθηκαν σε εθνικό επίπεδο και μετά την έγκρισή του θα συγχρηματοδοτηθεί από το νέο πολυετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα ‘’Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027’’ και τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Στο εταιρικό σχήμα του Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας, με συντονιστή το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας, συμμετέχουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων και περισσότερα από 20 ακαδημαϊκά και ερευνητικά Ιδρύματα, καταξιωμένες εταιρίες του κλάδου και φορείς επιχειρηματικότητας, ενώ το καινοτόμο οικοσύστημά του αναμένεται να εξυπηρετήσει περισσότερους από 2.000 οργανισμούς, 1 εκατομμύριο χρήστες των προϊόντων και των υπηρεσιών του, περισσότερες από 100 τοπικές επιχειρήσεις και startups που θα αποκτήσουν πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Αγορά της Υγείας και των Φαρμάκων και πάνω από 100 οργανισμούς που θα λάβουν υποστήριξη για την ψηφιοποίησή τους κατά τα πρώτα έτη λειτουργίας του Κόμβου.

Το Heath Hub θα αποτελέσει «κατάστημα μίας στάσης» για τους φορείς του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα της Υγείας και των Φαρμάκων. Θα τους υποστηρίζει στη διαδικασία του ψηφιακού τους μετασχηματισμού, προσφέροντας προηγμένες υπηρεσίες δοκιμής πριν την επένδυση, δεξιοτήτων και κατάρτισης, υποστήριξης στην εύρεση χρηματοδότησης, ανάπτυξης οικοσυστήματος καινοτομίας και δυνατοτήτων δικτύωσης.

Μέσω του Health Hub, η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναδεικνύεται ως Κέντρο Ψηφιακής Υγείας, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και προσελκύει ενδιαφερόμενους για την υλοποίηση σημαντικών eHealth δράσεων και εκδηλώσεων δικτύωσης. Οι σχέσεις εμπιστοσύνης που δημιουργούνται,  συμβάλλουν στην εξέλιξη της καινοτομίας μέσω συνεργασιών με άλλους Ευρωπαϊκούς Κόμβους Ψηφιακής Καινοτομίας και  τονώνουν τη θεσσαλική οικονομία με την παραγωγή και αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής της υγείας.

Επιδιώκοντας να προσφέρει συνεχώς νέες ευκαιρίες προόδου και να βαδίζει γοργά στο δρόμο που χαράσσουν οι τεχνολογικές εξελίξεις, η Περιφέρεια  Θεσσαλίας δημιουργεί τις απαραίτητες υποδομές για την έμπρακτη υποστήριξη των επιχειρήσεων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Δείτε το βίντεο: