«Νοσηλεύουμε αρνητές εμβολίου» -Εκκληση των γιατρών του Αχιλλοπούλειου για εμβολιασμό

«Νοσηλεύουμε αρνητές εμβολίου» -Εκκληση των γιατρών του Αχιλλοπούλειου για εμβολιασμό

Στα 37 τα θύματα του κορονοϊού τον τελευταίο μήνα - Αναίμακτα άρχισε ο Ιούνιος, με μειωμένες νοσηλείες και καμία απώλεια.

Στη δραματική διαπίστωση ότι πολλοί από τους ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό στο Αχιλλοπούλειο θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει την περιπέτεια, ή τουλάχιστον τα βαριά συμπτώματα που τους οδήγησαν να έχουν ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους, προβαίνουν οι ιατροί των κλινικών covid.

Την ίδια ώρα τα στατιστικά στοιχεία του νοσοκομείου για τον Μάϊο του 2021 δείχνουν πως ήταν ένας από τους φονικότερους μήνες από του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Συνολικά τον Μάιο στη μακάβρια λίστα των νεκρών προστέθηκαν 37 άτομα. Μέσα στο Αχιλλοπούλειο κατέληξαν 35 ασθενείς, ενώ άλλοι δύο συμπολίτες πέθαναν, ο ένας στο σπίτι του και ο δεύτερος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας.

Πολλά από τα θύματα δεν αντιμετώπιζαν υποκείμενα νοσήματα, αλλά η βαριά συμπτωματολογία που παρουσίασαν προκάλεσε το μοιραίο. Επίσης δεν είχαν εμβολιαστεί.

Τα στοιχεία από το προφίλ των ασθενών, αποτυπώνουν με σαφήνεια ότι η πλειοψηφία των νοσηλευόμενων είναι κυρίως άτομα που αψήφησαν τη διαδικασία και δεν εμβολιάστηκαν εγκαίρως. Αρκετοί μάλιστα δεν πίστευαν ότι το εμβόλιο θα τους προστατεύσει, όπως παραδέχτηκαν συνομιλώντας με το ιατρικό προσωπικό.

«Είναι πραγματικά τραγικό. Νοσηλεύουμε πλέον κατά κύριο λόγο αρνητές του εμβολίου. Άνθρωποι που θα μπορούσαν ήδη να έχουν «θωρακιστεί» κόντρα στον κορονοϊό ταλαιπωρούνται στις κλινικές, διότι δεν είχαν πειστεί για τη χρησιμότητα του εμβολίου», αποκάλυψε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Χαρ. Μάνδρος, επικεφαλής των κλινικών covid.

«Κάνω έκκληση να πάνε όλοι να εμβολιαστούν»

To πλέον ανησυχητικό είναι ότι πρόκειται για ηλικίες ασθενών, μεταξύ 60-85χρόνων και από 50 έως 65 χρόνων, στις ηλικιακές κατηγορίες δηλαδή που ήταν στις πρώτες που «άνοιξαν» οι πλατφόρμες για να προγραμματιστούν ραντεβού.

«Είχαν τη δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο πριν από όλους και δυστυχώς αδιαφόρησαν. Δεν πίστευαν πως ο κορονοϊός θα τους χτυπήσει την πόρτα, όταν όμως αυτό συνέβη ζήτησαν αναγκαστικά τη συνδρομή του νοσοκομείου», συνέχισε ο ίδιοςμ προβαίνοντας για πολλοστή φορά σε έκκληση: «Εστω και τώρα όσοι το έχουν αμελήσει ας σπεύσουν να εμβολιαστούν. Είναι κρίμα να νοσηλεύονται εβδομάδες ολόκληρες στο νοσοκομείο με τη νόσο, ενώ θα μπορούσαν να την αποφύγουν».

 «Έχουμε δύο πάρα πολύ ισχυρά όπλα, το εμβόλιο και τα δεδομένα τι συμβαίνει όταν εμβολιαζόμαστε», συνέχισε ο κ. Μάνδρος, υπογραμμίζοντας πως θα περίμενε οι ηλικιωμένοι που έχουν εμβολιαστεί να είναι περισσότεροι.

Αναίμακτα άρχισε ο Ιούνιος

Ο Ιούνιος προς ώρας κυλάει αναίμακτα καθώς δεν έχει καταγραφεί καμία απώλεια ασθενή με κορονοϊό. Επίσης οι νοσηλείες έχουν μειωθεί κατά 50%, γεγονός που ενισχύει την πεποίθηση ότι υπάρχει αποκλιμάκωση της πίεσης των τελευταίων δύο και πλέον μηνών.

Συνολικά νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, θαλάμους αρνητικής πίεσης και κλινικές κορονοϊού 46 ασθενείς

Ειδικότερα στη ΜΕΘ Covid νοσηλεύονται οκτώ ασθενείς, τέσσερις γυναίκες ηλικίας 43, 60, 68 κι 73 ετών και τέσσερις άνδρες ηλικίας 54, 57, 63 και 75 ετών. Στους θαλάμους αρνητικής πίεσης νοσηλεύονται τέσσερις ασθενείς, δύο γυναίκες ηλικίας 55 και 75 ετών και δύο άνδρες 54 και 57 ετών.

Στην Α κλινική κορονοϊού νοσηλεύονται 14 ασθενείς και στη Β κλινική 20 ασθενείς.

Τα στατιστικά εμβολιασμού ανά ηλικιακή κατηγορία

Την διαπίστωση πως πολλοί ηλικιωμένοι απέχουν ακόμη από τον εμβολιασμό ενισχύουν τα πανελλαδικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

Τα ποσοστά μέχρι σήμερα έχουν ως εξής:

Στους 85 και άνω, έχει εμβολιαστεί το 65%-Αναμένεται να φτάσει στο 67% βάσει των προγραμματισμένων ραντεβού
Στους 80-84 έχουν εμβολιαστεί το 66%-Αναμένεται να φτάσει στο 70% βάσει των προγραμματισμένων ραντεβού
Στους 75-79 έχουν εμβολιαστεί το 76%- Αναμένεται να φτάσει στο 81.75% βάσει των προγραμματισμένων ραντεβού
Στους 70-74 έχουν εμβολιαστεί το 66%- Αναμένεται να φτάσει στο 76% βάσει των προγραμματισμένων ραντεβού
Στους 65-69 έχουν εμβολιαστεί το 57,5%- Αναμένεται να φτάσει στο 76,35% βάσει των προγραμματισμένων ραντεβού
Στους 60-64 έχουν εμβολιαστεί το 59%- Αναμένεται να φτάσει στο 70,5% βάσει των προγραμματισμένων ραντεβού
Στους 55-59 έχουν εμβολιαστεί το 40,5%- Αναμένεται να φτάσει στο 66% βάσει των προγραμματισμένων ραντεβού
Στους 50-54 έχουν εμβολιαστεί το 41,2%- Αναμένεται να φτάσει στο 61% βάσει των προγραμματισμένων ραντεβού.

πηγή:taxydromos.gr