Έρχονται τα αυτοκίνητα χωρίς φρένα! Πώς θα επιβραδύνουν;

Έρχονται τα αυτοκίνητα χωρίς φρένα! Πώς θα επιβραδύνουν;

Όσο περίεργο και να ακούγεται, το τελευταίο ηλεκτρικό concept της DS Automobiles, μας ζητά να φανταστούμε έναν μελλοντικό κόσμο όπου τα αυτοκίνητα δεν έχουν φρένα.

Προφανώς το DS E Tense Performance μπορεί να επιβραδύνει, αλλά το κάνει χωρίς τα συμβατικά συστήματα πέδησης που όλοι γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε. Αντί για ένα κανονικό σετ δισκόφρενων, βασίζεται αποκλειστικά στην τεχνολογία αναγεννητικής πέδησης για τη ρύθμιση της ταχύτητάς του.

Και υπάρχει αρκετή ταχύτητα για ρύθμιση. Το E Tense Performance αναπτύχθηκε με την ομάδα Formula E της DS και χρησιμοποιεί τους ίδιους ακριβώς ηλεκτρικούς κινητήρες που τοποθετούνται στο αγωνιστικό μονοθέσιο. Αυτό δίνει στο δίθυρο coupe 815 ίππους και την απίστευτη δυνατότητα να επιταχύνει στα 100χλμ./ώρα από στάση σε μόλις 2,0 δευτερόλεπτα.

Η αναγεννητική πέδηση δεν είναι κάτι καινούργιο. Βρίσκεται συνήθως σε ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα, αλλά χρησιμοποιείται, έως σήμερα, παράλληλα με τα παραδοσιακά δισκόφρενα. Η DS Automobiles, ωστόσο, κοιτάζει περαιτέρω στο μέλλον και διερευνά την ιδέα να καταργήσει πλήρως δισκόφρενα, τακάκια και δαγκάνες. Τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας εγκατάστασης περιλαμβάνουν αρχικά  τη σημαντική μείωση του βάρους από την απαλλαγή από βαριά υλικά. Το κυριότερο όμως συν, είναι πως πλέον δεν θα χάνεται η ενέργεια του φρεναρίσματος σε θερμότητα που αναπτύσσεται από την τριβή (τακάκια με δισκόπλακες), αλλά θα διοχετεύεται ξανά στη φόρτιση της μπαταρίας, ανεβάζοντας δραστικά την συνολική αυτονομία.

«Το DS E Tense Performance είναι η γέφυρα που θα ενώσει και θα μεταφέρει την εξελιγμένη τεχνολογία από την νικητήρια συνταγή μας στην Formula E, σε ένα αυτοκίνητο καθημερινότητας» δήλωσε η Beatrice Foucher, Διευθύνουσα Σύμβουλος της DS Automobiles. «Το αναγεννητικό φρενάρισμα είναι ένας πολύ ισχυρός τρόπος όχι μόνο να επιβραδύνει το όχημα, αλλά και να συμβάλλει στη βελτίωση της απόδοσης της μπαταρίας. Το DS E Tense Performance ανεβάζει την τεχνολογία σε ένα νέο επίπεδο, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά το αναγεννητικό φρενάρισμα για την επιβράδυνση του οχήματος».

Πόσο ασφαλείς θα νιώθατε εάν καταργούνταν πλήρως το μεσαίο πεντάλ από τα νέα οχήματα;

πηγή zougla.gr