Αλμυρός: Τέσσερις επενδύσεις στην αιολική ενέργεια

Αλμυρός: Τέσσερις επενδύσεις στην αιολική ενέργεια

Εντονο ενδιαφέρον για υλοποίηση πληθώρας επενδύσεων στον τομέα

της αιολικής ενέργειας προκύπτει στη Δημοτική Ενότητα Αλμυρού. Το δημοτικό συμβούλιο Αλμυρού στην τελευταία συνεδρίασή του γνωμοδότησε για τέσσερα επιχειρηματικά πλάνα για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να εγκρίνει τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων από το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας, το οποίο πριν αποφανθεί σχετικώς ζητεί τη διατύπωση γνώμης από τον εκάστοτε δήμο στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες που ακολουθείται για την υλοποίηση των σχεδίων.

Οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου ήταν θετικές για τρεις από τις επενδύσεις, καθώς στην τέταρτη υπάρχει δικαστική διένεξη.

Οι επενδύσεις συζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε διά περιφοράς.

Συγκεκριμένα, η μία επένδυση αφορά στην κατασκευή και λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου Μπασίτ ισχύος 27,3024ΜWp, στη θέση Μπασίτ της Δ.Ε. Αλμυρού, σε συνολική έκταση εμβαδού 293.049,62m2, αποτελούμενο από τέσσερα αγροτεμάχια. Το δημοτικό συμβούλιο τάχθηκε υπέρ της επένδυσης. Στην απόφαση μειοψήφησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Ζωή Ράππου, Αργύρης Νικολαΐδης Ανάργυρος και Σάββας Τσόγκας.

Η δεύτερη επένδυση αφορά στην κατασκευή και λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου Ταμιγιέρα ισχύος 38,8368ΜWp, στις θέσεις Παλιογαλατάς, Ταμιγιέρα – Κουμαριά –Ζερβοκουμαριά, Ταμιγιέρα – Στρώμα, Στρώμα – Ταμιγιέρα, Ταμιγιέρα – Κομμένο Μαντρί –Αχλαδιές της Δ.Ε. Αλμυρού, σε συνολική έκταση εμβαδού 428.338,94 τ.μ. αποτελούμενο από πέντε αγροτεμάχια.

Για την εν λόγω επένδυση υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική διαμάχη και αμφισβήτηση από κάποιους δημότες για τμήμα έκτασης για την ανάπτυξη του φωτοβολταϊκού πάρκου και γι’ τον λόγο αυτόν με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων των δημοτών, το δημοτικό συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά ομόφωνα.

Η τρίτη επένδυση αφορά στην κατασκευή και λειτουργία τεσσάρων φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 55,98975MW στις θέσεις ΣΤΡΩΜΑΤΑ και ΠΟΛΥΖΕΪΚΑ-ΜΑΥΡΟΛΟΦΟΣ στη Δ.Ε Αλμυρού σε αγροτεμάχια συνολικού εμβαδού 990.896,15 τ.μ. Το δημοτικό συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά. Στην απόφαση μειοψήφησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Ζωή Ράππου, Αργύρης Νικολαΐδης Ανάργυρος και Σάββας Τσόγκας.

Τέλος, η τέταρτη επένδυση αφορά στην κατασκευή και λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου ΒΡΑΧΟΣ – ΚΑΖΑΛΙ – ΖΑΡΚΑΔΟΧΩΡΙ ισχύος 58,4928ΜWp, στις θέσεις Βράχος, Ασπρόγεια, Βράχος – Πέρα Χαράδρα – Ζερβό, Ζερβό, Καζάλι, Χαλκιάς – Ζαρκαδοχώρι της Δ.Ε. Αλμυρού, σε συνολική έκταση εμβαδού 686.585,34 m2, αποτελούμενο από είκοσι αγροτεμάχια. Το δημοτικό συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά.

Οι φάκελοι των έργων βρίσκονται αναρτημένοι στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (https://eprm.ypen.gr).

Για τη διατύπωση γνώμης κάθε Περιφερειακό Συμβούλιο, δύναται να συνεκτιμά τις γνωμοδοτήσεις των συμβουλίων των Δήμων που υπάγονται στα διοικητικά όρια της οικείας Περιφέρειας, καθώς επίσης και εκείνες των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής, των Δημοτικών Επιτροπών Διαβούλευσης και των Συμβουλίων Τοπικής ή Δημοτικής Κοινότητας.

Το δημοτικό συμβούλιο γνωμοδότησε για τις επενδύσεις λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές αποφάσεις της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης που κλήθηκε επίσης να διατυπώσει γνώμη για τα σχεδιαζόμενα επιχειρηματικά πλάνα.

 
www.taxydromos.gr