Αυχενικό σύνδρομο, ζαλάδα και πονοκέφαλος: Αλήθειες και μύθοι

Αυχενικό σύνδρομο, ζαλάδα και πονοκέφαλος: Αλήθειες και μύθοι

Αν και ο όρος αυχενικό σύνδρομο έχει εδώ και χρόνια καταργηθεί, δεν είναι καθόλου λίγοι οι άνθρωποι που ακόμα και σήμερα έχουν αυτή τη διάγνωση ως την αιτιολογία για πονοκεφάλους αλλά και για προβλήματα όπως ζαλάδα, αστάθεια ή και ίλιγγος.

Η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης λόγω της μεγάλης της κινητικότητας, αλλά και της ευπάθειας της σε μικροτραυματισμούς (ή και σοβαρότερους τραυματισμούς) παρουσιάζει πάρα πολύ συχνά αλλοιώσεις. Μάλιστα, υπάρχει η άποψη ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μετά τα 40 χρόνια -ή και πολλές φορές νεότερα- μπορεί να παρουσιάζουν κάποιες ήπιες εκφυλιστικές αλλοιώσεις στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, όπως κάποιες μικρές δισκοκήλες ή ευθειασμό, δηλαδή απώλεια της φυσιολογικής καμπυλότητας που έχει σπονδυλική στήλη στο συγκεκριμένο σημείο.

Ο όρος αυχενικό σύνδρομο παλαιότερα χρησιμοποιούταν για να περιγράψει αλλοιώσεις της αυχενικής μοίρας, όποιες και αν ήταν αυτές, ενώ σήμερα είναι σωστότερο να περιγράφονται με τη σωστή και συγκεκριμένη ορολογία.

Οι αλλοιώσεις, λοιπόν, στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι πολύ συχνή κατάσταση και πιθανόν να βρεθούν στους περισσότερους ανθρώπους, από μία ηλικία και μετά, αν γίνει απεικονιστικός έλεγχος. Πόσο όμως μπορεί να ευθύνονται για σημαντικά συμπτώματα; Χωρίς αμφιβολία μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να συνοδεύονται από κάποιο τοπικό σπασμό που μπορεί να δημιουργεί ένα αίσθημα ήπιου πόνου στην περιοχή, βάρους ή σφιξίματος.

Είναι όμως εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορεί να είναι υπεύθυνες για σοβαρότερα προβλήματα, όπως για  δυνατό πόνο στον αυχένα ή έντονο πονοκέφαλο, ή για συμπτώματα όπως ζαλάδα, αίσθημα αστάθειας ή και ιλίγγου. Αυτά τα συμπτώματα, συνήθως έχουν άλλη αιτιολογία.

Οι πονοκέφαλοι, ειδικά αν έρχονται κατά επεισόδια μεταξύ των οποίων υπάρχει πλήρης ύφεση, μπορεί να είναι πιθανότητα ημικρανικής ή άλλης παρεμφερούς αιτιολογίας (να σημειωθεί πως η ημικρανία μπορεί να εμφανίζεται σε όλο ή το μισό κεφάλι, στο μπροστινό ή και στο πίσω μέρος του κεφαλιού, ή και σε μερικές περιπτώσεις αποκλειστικά στο πίσω μέρος του κεφαλιού, στον αυχένα ή και στην ράχη).

Πόνοι στον αυχένα μπορεί να οφείλονται βέβαια σε σοβαρά αυχένικά προβλήματα, αλλά τότε συνήθως διαρκούν αρκετές μέρες ή εβδομάδες και όχι λίγες ώρες ή 1-2 μέρες. Από την άλλη πλευρά, η ζάλη και η αστάθεια, τις περισσότερες φορές οφείλονται σε άλλες αιτίες όπως οι διαταραχές του λαβυρίνθου ή η αιθουσαία ημικρανία, ενώ –καθαρά ανατομικά- δεν μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα του αυχένα.

πηγή:madata.gr