Διάκριση του ΓΕΛ Αλμυρού στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Φτιάξε το δικό σου ψηφιακό σεισμογράφο»

Διάκριση του ΓΕΛ Αλμυρού στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό  «Φτιάξε το δικό σου ψηφιακό σεισμογράφο»

Ο μαθητικός διαγωνισμός

«Φτιάξε τον δικό σου ψηφιακό σεισμογράφο» διοργανώνεται από την Ελληνογερμανική Αγωγή σε συνεργασία με το
Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).

Μαθητικές ομάδες σε  συνεργασία με τους  εκπαιδευτικούς τους καλούνται να κατασκευάσουν έναν αυτοσχέδιο σεισμογράφο που να είναι σε θέση να δώσει ψηφιακό σήμα  της καταγραφής και να περιγράψουν την όλη διαδικασία κατασκευής σε μία  έκθεση συνοδευόμενη από φωτογραφικό ή άλλο οπτικοακουστικό υλικό.

Το σχολικό έτος 2020-21 μια μαθητική ομάδα του ΓΕΛ Αλμυρού  αποτελούμενη από τους μαθητές Δρόλια Αποστόλη, Τσιαμανή Βασίλη, Καλόγηρο Γιώργο, Κονδραφούρη Δέσποινα, Κεφαλίγια Ήλντα και Τσαμπίρα  Αλέξανδρο υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού του σχολείου Μαμούρα Δημητρίου συμμετείχε στο διαγωνισμό, υλοποιώντας μια πρωτότυπη ιδέα:
Δημιούργησε έναν ψηφιακό σεισμογράφο. Ο σεισμογράφος, αξιοποιώντας το φαινόμενο της επαγωγής, καταγράφει δονήσεις μαζί με  τη χρονική διάρκειά τους και μπορεί να στέλνει σε υπολογιστή ψηφιακό σήμα το οποίο είναι δυνατόν να απεικονιστεί δημιουργώντας το σεισμόγραμμα.

Επιπλέον, μια καινοτομία της κατασκευής είναι η επικοινωνία του σεισμογράφου με κινητό τηλέφωνο. Η διασύνδεση γίνεται μέσω Bluetooth και συνδέεται με εφαρμογή που δημιούργησε η ομάδα. Ο σεισμογράφος τοποθετείται εντός της τάξης. Μόλις καταγράφεται δόνηση, στέλνει μήνυμα στο κινητό, με αποτέλεσμα η εφαρμογή να εκφωνεί οδηγίες συμπεριφοράς των μαθητών κατά το σεισμό. Μετά το πέρας της δόνησης δεύτερο σήμα ενεργοποιεί την εκφώνηση οδηγιών αποχώρησης από την τάξη.

Η πρωτοτυπία, η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα κατασκευής του σεισμογράφου αναγνωρίστηκαν από την επιτροπή αξιολόγησης του διαγωνισμού. Η δημιουργία της ομάδας προκρίθηκε στις δέκα καλύτερες πανελλαδικά και είναι από τις εργασίες που θα βραβευθούν.

Η ομάδα του ΓΕΛ Αλμυρού, την Κυριακή 24 Οκτωβρίου, παρουσίασε διαδικτυακά την εργασία της σε ειδική εκδήλωση κατά τη διάρκεια του
συνεδρίου ΕDEN Open Classroom 2021 και απέσπασε θετικότατα σχόλια από τους διοργανωτές. Η όλη εκδήλωση μεταδόθηκε απευθείας μέσω YouTube.

Το link είναι το ακόλουθο:
https://www.youtube.com/watch?v=3kBDrhTPNUQ&t=447s&ab_channel=Ellinogerm...
(Η παρουσίαση της ομάδας του ΓΕΛ Αλμυρού ξεκινά στο 7:30 και διαρκεί
10 λεπτά).

Ο Διευθυντής του ΓΕΛ Αλμυρού, Θεοδώρου Ιωάννης, και ο Σύλλογος Διδασκόντων συγχαίρουν την ομάδα για τη δημιουργία της κατασκευής και για την επιτυχία της στο διαγωνισμό.