Η Ομάδα Γυναικών Αλμυρού για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών

Η Ομάδα Γυναικών Αλμυρού για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών

Η φετινή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, για άλλη μια χρονιά, έρχεται να υπενθυμίσει

και να επιβεβαιώσει ότι η χρήση και η τοξικοεξάρτηση είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, που οξύνεται με την επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που ζούμε, αλλά και με τη συνεχή αποδυνάμωση της πρόληψης, των “στεγνών” θεραπευτικών προγραμμάτων και της κοινωνικής επανένταξης.

Τόσο τα διεθνή στοιχεία όσα και αυτά από τη χώρα μας επιβεβαιώνουν ότι οι γυναίκες δεν εξαιρούνται από τη μάστιγα των ναρκωτικών, καθώς :
•    Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ παγκοσμίως το 1/3 των χρηστών είναι γυναίκες και κορίτσια και μόλις το 1/5 των συμμετεχόντων σε προγράμματα απεξάρτησης.
•    Σε ευρωπαϊκό επίπεδο,  αποτελούν περίπου το 25% του συνόλου των ατόμων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις ουσίες και περίπου 20% του συνόλου των νεοεισερχομένων σε κάποια θεραπεία.
•    Στη χώρα μας είναι δραματική η αύξηση έως και 60% στη χρήση αντικαταθλιπτικών και αντιψυχωσικών ουσιών από το Μάρτιο του 2019 έως το Νοέμβριο του 2021.
•    Η νέα θεραπευόμενη, εξαρτημένη γυναίκα, προσερχόμενη στους Συμβουλευτικούς Σταθμούς στο «18 ΑΝΩ» έχει (κατά μέσο όρο) ηλικία τα 33,89 έτη, είναι άνεργη σε ποσοστό 76,8%, ξεκίνησε τη χρήση σε ποσοστό 78,1% με προϊόντα κάνναβης, σε ηλικία πρώτης χρήσης τα 17,82 έτη.

          Απευθυνόμαστε σε σένα εργαζόμενη, άνεργη, φοιτήτρια, νέα μητέρα :
•    που βιώνεις τη φτώχεια, την εργασιακή αβεβαιότητα, τον πληθωρισμό και την ακρίβεια που σε γεμίζει άγχος για το πως θα βγει ο μήνας για σένα και την οικογένειά σου
•    που ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η εμπλοκή της χώρας μας σ’ αυτόν σε γεμίζει ανασφάλεια για το μέλλον των παιδιών σου
•    που σου στερούν όχι μόνο την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών σου σε κάθε πλευρά της ζωής σου, αλλά σε καταδικάζουν να ζεις χωρίς ελεύθερο και δημιουργικό χρόνο.
Αυτοί που ευθύνονται για τη δυσβάστακτη πραγματικότητα που ζούμε, που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας προτείνουν για μας και τα παιδιά μας ως “εκτόνωση”, “διέξοδο” και “αυτοΐαση,” τη “φυγή” μέσω των ναρκωτικών.  
Αυτούς υπηρετούν οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, που ακολουθώντας πιστά τη στρατηγική της ΕΕ, προβάλλουν τη χρήση ουσιών σχεδόν ως ένα φυσικό φαινόμενο, ως “ελεύθερη ατομική επιλογή”, καλλιεργώντας τη ναρκωκουλτούρα. Μας θέλουν ναρκωμένες, θολωμένες, άβουλες και εμάς και τα παιδιά μας.
Δεν υποτασσόμαστε στα σχέδια τους που σπέρνουν το θάνατο.
Αντιπαλεύουμε την πολιτική τους που διαχωρίζει τα ναρκωτικά σε “σκληρά” και “μαλακά”, ανοίγοντας μεθοδικά το δρόμο για τη νομιμοποίηση της κάνναβης –πρώτης ουσίας εισόδου στον κόσμο των ναρκωτικών και κύρια ουσίας χρήσης για το 30% των εξαρτημένων- που την μετατρέπουν σε ένα νέο πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Αποκαλύπτουμε γιατί αποδυναμώνουν τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα, που έχουν τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα και προωθούν τα προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων οπιοειδών τα οποία αλλάζουν απλά την ουσία εξάρτησης.
Δεν ανεχόμαστε την λειτουργία των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης, την εγκληματική αυτή στάση κυβέρνησης και δήμων, που εξασφαλίζουν στους χρήστες “έναν οργανωμένο χώρο για να βαδίσουν ελεγχόμενα” προς το θάνατο, μακριά  από την κοινή θέα !!! Για να γίνουν κερδοφόρες οι μπίζνες των επιχειρηματιών του τουρισμού καταδικάζουν τους χρήστες στην ακροβασία μεταξύ φυσικού και κοινωνικού θανάτου.
Οι ανάγκες μας για μια ζωή με δικαιώματα στη μόρφωση, στη δουλειά, στον ελεύθερο χρόνο δεν χωράει σε μια κοινωνία που θέλει εμάς και τα παιδιά μας ναρκωμένα και συμβιβασμένα με τη σημερινή βαρβαρότητα.
Συνεχίζουμε ανυποχώρητα τον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.
Ενάντια σε κάθε τι που μας ναρκώνει.
            Διεκδικούμε:
•    Αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες θεραπευτικές κοινότητες «στεγνών» προγραμμάτων σε όλη την επικράτεια ανάλογα με τις ανάγκες με σύγχρονες υποδομές και μόνιμο προσωπικό. Προγράμματα που στοχεύουν στην πλήρη απεξάρτηση και την ισότιμη κοινωνική επανένταξη, με εξειδίκευση στις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών.
•    Ενίσχυση του ρόλου των Κέντρων Πρόληψης. Ενίσχυσή τους με μόνιμο προσωπικό. Εφαρμογή προγραμμάτων κατά των εξαρτήσεων σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στα στρατόπεδα. Παύση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ στους τομείς Πρόληψης και Απεξάρτησης. Πρόληψη και απεξάρτηση δημόσια και δωρεάν για όλους με ενίσχυση των προγραμμάτων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
•    Μέτρα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, την προστασία των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Ενίσχυση της δωρεάν αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας των νέων ανθρώπων.
•    Πολλαπλασιασμό των κέντρων ενημέρωσης, των προγραμμάτων δράσης στο δρόμο, των κέντρων υποστήριξης χρηστών με κρατική χρηματοδότηση.
•    Όχι στη νομιμοποίηση της κάνναβης. Κανένας αντιεπιστημονικός διαχωρισμός των ναρκωτικών σε “σκληρά – μαλακά”.
•    Να μη λειτουργήσουν οι  Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης.
•    Μέτρα στήριξης του λαϊκού εισοδήματος. Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών– αντεργατικών νόμων που διαμορφώνουν έναν βίο αβίωτο, όπου βρίσκει έφορο έδαφος η χρήση ουσιών.