Κλιματική αλλαγή: Έβρεξε για πρώτη φορά στις οροσειρές της Γροιλανδίας

Κλιματική αλλαγή: Έβρεξε για πρώτη φορά στις οροσειρές της Γροιλανδίας

Η βροχή επιτάχυνε το λιώσιμο των πάγων, οι οποίοι εξαφανίζονται με ταχύτατους ρυθμούς
Μια ξαφνική μπόρα που ξέσπασε το περασμένο Σάββατο στις χιονισμένες οροσειρές της Γροιλανδίας προβληματίζει έντονα την επιστημονική κοινότητα καθώς για πρώτη φορά έπεσε βροχή, πεντακόσια μίλια από τον Αρκτικό Κύκλο.

Η πρωτοφανής σε ένταση βροχή επιτάχυνε το λιώσιμο των πάγων που βρίσκεται σε εξέλιξη στη πιο αραιοκατοικημένη χώρα του πλανήτη.

Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις ειδικών , την περασμένη Κυριακή, έλιωσαν εξαιτίας της βροχής ποσότητες πάγων επτά φορές μεγαλύτερες από τις ποσότητες που λιώνουν κατά μέσο όρο ημερησίως αυτή την χρονική περίοδο.

Με βάση τα στοιχεία επιστημόνων του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ (NSIDC), το φαινόμενο αποτελεί απόδειξη ότι η Γροιλανδία θερμαίνεται ταχύτατα.

Οι επιστήμονες στον ερευνητικό σταθμό «Summit» που βρίσκεται δύο μίλια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στους πάγους της Γροιλανδίας, είδαν την βροχή και δεν πίστευαν στα μάτια τους, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα «New York Times».

Η πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι δεδομένο ότι οι εκπομπές άνθρακα από ανθρώπινες δραστηριότητες θερμαίνουν τον πλανήτη και προκαλούν επιπτώσεις όπως το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

«Είναι απίστευτο, γράφεται ένα νέο κεφάλαιο στο βιβλίο της Γροιλανδίας», δήλωσε ο Μάρκο Τεντέσκο, ερευνητής στο Lamont-Doherty Earth Observatory του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, σχολιάζοντας τη βροχή που έπεσε στις 21 Αυγούστου.

Στον ερευνητικό σταθμό «Summit» που λειτουργεί όλο τον χρόνο υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν υπάρχει καταγραφή βροχής από τότε που άρχισαν οι παρατηρήσεις τη δεκαετία του 1980.

«Και οι προσομοιώσεις υπολογιστών δεν δείχνουν να έχει συμβεί κάτι τέτοιο στο πιο μακρινό παρελθόν», τόνισε από την πλευρά του ο Τόμας Μοτ, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια.

Στις 28 Ιουλίου η Γροιλανδία έχασε μια τεράστια ποσότητα πάγου, από το λιώσιμο του οποίου θα μπορούσε να καλυφθεί με νερό, σε ύψος 5 εκατοστών, ολόκληρη η Πολιτεία της Φλόριντα.

Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη απώλεια πάγου για τη Γροιλανδία μέσα σε μία ημέρα από το 1950.

Το Ινστιτούτο Έρευνας των Συνεπειών Κλιματικής Αλλαγής του Πότσνταμ προειδοποιεί ότι η τήξη των πάγων της Γροιλανδίας σύντομα θα είναι μη αναστρέψιμη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το στρώμα πάγου στη Γροιλανδία είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, μετά την Ανταρκτική, και το λιώσιμό του αυξάνει το ύψος της στάθμης της θάλασσας.

Μόνο κατά τον Ιούλιο του 2019, περίπου 200 κυβικά χιλιόμετρα πάγου χάθηκαν από την επιφάνεια του παγετώνα της Γροιλανδίας, σύμφωνα με τον Μάρτιν Στέντελ, επιστήμονα για το Κλίμα στο Ινστιτούτο Μετεωρολογίας της Δανίας.

Αυτή η ποσότητα του νερού, αν απλωνόταν πάνω σε μια περιοχή ίση με την έκταση της Αγγλίας, θα είχε βάθος 1,5 μέτρων.

«Θα προκαλούσε μια μετρήσιμη διαφορά στη στάθμη των θαλασσών» λέει ο Μ. Στέντελ.

πηγή:ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ