Μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου – Λ.Τ. Ευξεινούπολης στο Frankenberg της Γερμανίας

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου – Λ.Τ. Ευξεινούπολης στο  Frankenberg της Γερμανίας

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου – Λυκειακών  Τάξεων Ευξεινούπολης
στο  Frankenberg της Γερμανίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος  
Erasmus+/KA2 “Responsible Nature Explorers (RNE)”

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+/KA2 με τίτλο “Responsible Nature Explorers” που υλοποιεί το Γυμνάσιο – Λ.Τ. Ευξεινούπολης την τελευταία διετία, οι εκπαιδευτικοί Καραγιαννοπούλου Μαρία, Γεωργακοπούλου Αργυρώ και Γεωργούλα Μαρία και οι μαθητές/τριες Πρεμέτη Ελένη, Χρόνη Μαρία-Δήμητρα, Χατζέλας Ιωάννης, Θεοδωράκης Κων/νος και Τουραλιάς Γεώργιος, επισκέφθηκαν το Frankenberg της Γερμανίας από 8 έως 12 Μαΐου 2023.  

Ήταν η τελική διεθνής συνάντηση των Ευρωπαίων εταίρων με μαθητές. Οι  ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες από τις συμμετέχουσες χώρες ξεναγήθηκαν στο σχολείο από την ομάδα της Γερμανίας η οποία τους υποδέχτηκε με πολλή χαρά. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με μαθητές από τα συμμετέχοντα σχολεία της Γερμανίας (διοργανώτριας χώρας), Πολωνίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας. Γνωρίστηκαν, εργάστηκαν & συνεργάστηκαν, περπάτησαν, εξερεύνησαν, ανακάλυψαν, δημιούργησαν μέσα από μια σειρά δράσεις προσεκτικά οργανωμένες από τους Γερμανούς εταίρους.

Τη Δευτέρα, αφού παρακολούθησαν την πρώτη ώρα μαθημάτων συνοδεύοντας τους οικοδεσπότες τους, έγινε το πρώτο επίσημο καλωσόρισμα στον χώρο εκδηλώσεων του σχολείου και ακολούθησαν δραστηριότητες γνωριμίας (ice-breaking activities). Ακολούθησε κυνήγι θησαυρού στην πόλη (δίνοντας στους μαθητές την ευκαιρία να γνωρίσουν το Frankenberg με έναν ιδιαίτερα ευχάριστο και πρωτότυπο τρόπο) που κατέληξε σε πικνίκ στο πάρκο της πόλης. Οι δραστηριότητες της πρώτης ημέρας τελείωσαν με την υποδοχή και καλωσόρισμα του Δημάρχου προς τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, στον νέο εκθεσιακό χώρο που πρόσφατα εγκαινιάστηκε στο Frankenberg.

Την Τρίτη ακολούθησε εκδρομή για τους μαθητές και τους καθηγητές του προγράμματος στο εθνικό πάρκο Edersee- Kellerwald. Εκεί οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να κάνουν αναρρίχηση μέσα στο δάσος και να  επισκεφτούν το ζωολογικό πάρκο με άγρια ζώα και πουλιά της τοπικής πανίδας. Στη συνέχεια ακολούθησε περίπατος κατά μήκος της λίμνης Edersee. Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με μπάρμπεκιου, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα να παίξουν και να διασκεδάσουν.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη οι μαθητές συμμετείχαν σε workshops όπου κατασκεύασαν γλαστράκια για να τα δωρίσουν στους οικοδεσπότες τους, επαναχρησιμοποιώντας μεταλλικά κουτιά γάλακτος  και κάνοντας πράξη την πρακτική της ανακύκλωσης και επανάχρησης υλικών. Επίσης έφτιαξαν παιχνίδι τρίλιζα και αποσμητικό σώματος, χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά καθώς και κερωμένο ύφασμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλαπλές φορές για την κάλυψη και προστασία τροφίμων, αντικαθιστώντας τις πολύ βλαβερές για το περιβάλλον σακούλες τροφίμων όπως και τη διαφανή μεμβράνη. Επίσης με την καθοδήγηση της καθηγήτριας των εικαστικών ζωγράφισαν “pusteblumen” που αφθονούν στην φύση της Γερμανίας αυτή την εποχή. Επίσης οι μαθητές κάθε χώρας επισκέφτηκαν από μία τάξη και αλληλοεπίδρασαν με τους Γερμανούς μαθητές, (στα Αγγλικά), απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη χώρα τους, το σχολείο τους, τα χόμπι τους και τη ζωή τους στη χώρα τους γενικότερα.

Την Πέμπτη βράδυ απήλαυσαν παραδοσιακά φαγητά, μουσική και χορό στον χώρο του σχολείου απολαμβάνοντας τη  γερμανική φιλοξενία. Η εβδομάδα έκλεισε με εκδρομή στην υπέροχη πόλη του Marburg, τη γενέτειρα των περίφημων αδελφών Grimm, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην πόλη, να επισκεφτούν τα υπέροχα αξιοθέατά της και να ενημερωθούν για την ιστορία της πόλης.

Τα παιδιά απήλαυσαν τη ζεστή φιλοξενία από τις γερμανικές οικογένειες. Ήταν μια όμορφη εβδομάδα, μια υπέροχη και μοναδική εμπειρία για όλους. Μια εβδομάδα γεμάτη χαρά, συνεργασία, διασκέδαση, νέες γνωριμίες, φιλία, επαφή με την όμορφη φύση της Γερμανίας και πολλές στιγμές για την ευαισθητοποίηση των παιδιών ώστε να εκτιμήσουν και να σεβαστούν τη φύση γύρω τους σύμφωνα με τους στόχους του ευρωπαϊκού προγράμματος.

Ευχαριστούμε την γερμανική ομάδα και τους ευρωπαίους εταίρους φίλους μας, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ και το ΙΚΥ, που δίνει την ευκαιρία στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς να ζούνε τόσες όμορφες στιγμές.
                                                                                                                  
Η Διευθύντρια
                                                                                                            
Μαρία Σταυραντώνη                                                                                                   
MSc Φυσικής Αγωγής