Με 58 λεπτά η νέα σοδειά σκληρού σίτου στη Φότζια, σε νέα θεμέλια η αγορά

Με 58 λεπτά η νέα σοδειά σκληρού σίτου στη Φότζια, σε νέα θεμέλια η αγορά

Αλλάζει τις ισορροπίες στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου.

Αλλάζει τις ισορροπίες στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου η ανανέωση της λίστας τιμών στη Φότζια, η οποία ξεκινά τη νέα εμπορική περίοδο με 580 ευρώ, ενισχυμένη κατά 10 ευρώ ο τόνος από τα επίπεδα με τα οποία έκλεισε πριν από δύο εβδομάδες η περσινή χρονιά.

Οι τιμές που ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 22 Ιουνίου στο εμπορικό κέντρο της καθοριστικής για την ελληνική αγορά σίτου ιταλικής πόλης, διέψευσαν τις διαρροές της βιομηχανίας που τοποθετούσαν το ταβάνι στα 560 ευρώ, αλλά και τις προσδοκίες των παραγωγών που προσδοκούσαν τα 600 ευρώ ο τόνος. Οι πρώτες αντιδράσεις, από την Coldiretti, δείχνουν ότι η οι διεκδικήσεις για υψηλότερες τιμές θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες, κάτι το οποίο φαίνεται να διευκολύνει και η τάση στην ευρωπαϊκή αγορά εν γένει. Άλλωστε και η Γαλλία επέστρεψε στα 515 ευρώ ο τόνος, τα ιστορικά υψηλά που διαμορφώθηκαν πριν από ένα μήνα περίπου, για τις παραδόσεις σκληρού σίτου Ιουλίου. Πρόκειται για σποτ τιμή, δηλαδή δεν έχουν υπολογιστεί εδώ τα μεταφορικά.

Επιστρέφοντας στη Φότζια, η νέα λίστα τιμών για την πρώτη ποιότητα σκληρού σίτου µε ειδικό βάρος 78kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12% η τιµή παραγωγού είναι στα 575 με 580 ευρώ ο τόνος και για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 570 με 573 ευρώ ο τόνος. Πληροφοριακά, αναφέρεται ότι το σιμιγδάλι από σκληρό σιτάρι ενισχύθηκε και αυτό κατά 10 ευρώ ο τόνος στα 810 ευρώ μέγιστη τιμή, ενώ τα ζυμαρικά από σκληρό σιτάρι, στην ίδια λίστα τιμολογούνται στα 1.040 ευρώ ο τόνος.

Πρόκειται για ιστορικά υψηλές τιμές, που αξίζει να αναγνωστούν σε συνδιασμό με τις μειωμένες από 30 έως 35% αποδόσεις στα ιταλικά χωράφια.

Στην εγχώρια αγορά δεν έχουν τιμολογηθεί ακόμα οι εξελίξεις από την γειτονική χώρα, ωστόσο και εδώ όλο και περισσότερα χωράφια δείχνουν ότι οι αποδόσεις ήταν μειωμένες, με τα ειδικά βάρη και τα υαλώδη να είναι χαμηλά τόσο εξαιτίας των βροχών την περασμένη εβδομάδα όσο και της έλλειψης ικανών επιπέδων υγρασίας τον Μάιο. Προς το παρόν, οι περισσότεροι συνεταιρισμοί ανά την ελληνική Επικράτεια ανακοινώνουν παραλαβές με 50 λεπτά, χωρίς να υπολογίζονται εδώ τα πριμ ποιότητας, που δίνουν 2 με 3 λεπτά επιπλέον, με αρκετούς να έχουν δώσει τη δυνατότητα ανοιχτής τιμής για φιξάρισμα το Φθινόπωρο.

https://www.thessaliatv.gr