Πάρκινσον: Η απώλεια ακοής εμφανίζεται ως πρώιμο σύμπτωμα έως και 5 χρόνια πριν από τη διάγνωση

Πάρκινσον: Η απώλεια ακοής εμφανίζεται ως πρώιμο σύμπτωμα έως και 5 χρόνια πριν από τη διάγνωση

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική διαταραχή της κίνησης που επηρεάζει το νευρικό σύστημα.
Τα συμπτώματα του Πάρκινσον τείνουν να αρχίζουν διακριτικά, επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου και συχνά παραβλέπονται μέχρι να εμφανιστούν πιο σοβαρά σημάδια.

Η νόσος του Parkinson μπορεί να συνοδεύεται από ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων
Το σύμπτωμα που σχετίζεται συχνότερα με τη νόσο του Πάρκινσον είναι φυσικά ο τρόμος (τρέμουλο). Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά άλλα, που εμφανίζονται συχνά σε ασθενείς με Parkinson. Αυτά περιλαμβάνουν:

επιβράδυνση της κίνησης (βραδυκινησία)
ακαμψία μυών
απώλεια αυτόματων κινήσεων
δυσκολία στην ομιλία
κακή ισορροπία
εξασθενημένη στάση του σώματος
αλλαγές στην ικανότητα γραφής
Εντούτοις, υπάρχει επίσης ένα ευρύ φάσμα λιγότερο κοινών συμπτωμάτων που μπορεί να επηρεάσουν ασθενείς με Πάρκινσον και μερικά από αυτά δεν σχετίζονται με την κίνηση. “Οι ασθενείς μερικές φορές δεν γνωρίζουν ότι τα μη κινητικά συμπτώματα (όπως η δυσκοιλιότητα, η κατάθλιψη, ή η στυτική δυσλειτουργία) είναι κοινές εκδηλώσεις της νόσου”, λέει η δρ. Cristina Simonet, νευρολόγος και επικεφαλής συγγραφέας μιας νέας μελέτης για τα πρώιμα συμπτώματα του Parkinson. «Ως εκ τούτου, δεν θα αναφέρουν αυτά τα συμπτώματα στον γιατρό τους. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντική η άμεση ανάκριση», προσθέτει.

Πάρκινσον: Η απώλεια ακοής μπορεί να εμφανιστεί έως και 5 χρόνια πριν από τη διάγνωση
Σύμφωνα με την μελέτη της δρ. Simonet, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Neurology υπάρχει ένα μη κινητικό σύμπτωμα, που μπορεί να εμφανιστεί πέντε χρόνια πριν από τη διάγνωση του Πάρκινσον: η απώλεια ακοής.

Η δρ. Simonet και η ομάδα της ανέλυσαν δεδομένα υγείας από περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στο Ανατολικό Λονδίνο της Αγγλίας και διαπίστωσαν ότι ορισμένα από τα γνωστά συμπτώματα της νόσου του Parkinson παρουσιάζονται νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε. Παρατήρησαν ότι οι ασθενείς με βαρηκοΐα -αρκετά σοβαρή ώστε να παραπεμφθούν για τεστ ακοής- είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Πάρκινσον μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν απώλεια ακοής.

Αν και η παρουσία οποιουδήποτε συμπτώματος δεν μπορεί από μόνο του να οδηγήσει σε διάγνωση Parkinson, η αναγνώριση ενός προτύπου συμπτωμάτων μπορεί. Γι’ αυτόν τον λόγο, το να προσθέσουμε την απώλεια ακοής στην λίστα με τις πιθανές κόκκινες σημαίες βοηθάει τους γιατρούς για καλύτερη αναγνώριση των συμπτωμάτων της νόσου.

Να γιατί η νόσος Πάρκινσον προκαλεί απώλεια ακοής
Η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους και η απώλεια ακοής είναι ούτως, ή άλλως πιο διαδεδομένη σε αυτόν τον πληθυσμό. Ωστόσο, η νόσος του Parkinson φαίνεται επίσης να επηρεάζει άμεσα την ακοή κάποιου, δείχνει έρευνα. “Η ακουστική δυσλειτουργία είναι μια συνηθισμένη μη κινητική εκδήλωση πρώιμης έναρξης του Πάρκινσον και πιο συχνή σε νεότερους ασθενείς, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να είναι ανεξάρτητη από τη γήρανση”, καταλήγει μια μελέτη του 2019, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Movement Disorders.

Ειδικοί εξηγούν ότι όσοι πάσχουν από τη νόσο του Parkinson έχουν χαμηλές συγκεντρώσεις ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Λένε ότι τα ανεπαρκή επίπεδα ντοπαμίνης μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη στον κοχλία, μια κοιλότητα στο εσωτερικό αυτί, με αποτέλεσμα την απώλεια ακοής.

Πηγές: https://parkinsonsnewstoday.com, https://www.verywellhealth.com, https://www.mayoclinic.org, https://bestlifeonline.com

πηγή iatropedia.gr

φωτό: iStock