Προγραμματική σύμβαση για νέο αγωγό ύδρευσης στον Αλμυρό

Προγραμματική σύμβαση για νέο αγωγό ύδρευσης στον Αλμυρό

Προγραμματική σύμβαση με τη ΔΕΥΑ Αλμυρού θα υπογράψει ο Δήμος στο πλαίσιο

κατασκευής του νέου αγωγού ύδρευσης μεταφοράς νερού από τη γεώτρηση «Χορταριά» προς του Κουρί, συνολικού προϋπολογισμού 649.325 ευρώ. Σχετική ομόφωνη απόφαση έλαβε η Οικονομική Επιτροπή στην τελευταία της συνεδρίαση.

Ως γνωστόν, στις 18η και 19η Σεπτεμβρίου τον Δήμο Αλμυρού και την ευρύτερη περιοχή Αλμυρού, έπληξε το καιρικό φαινόμενο «Ιανός» προκαλώντας ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες καταστροφές.

Στις συνέπειες του ανωτέρω φαινομένου συγκαταλέγεται και η ολοσχερής καταστροφή δύο διαβάσεων των αγωγών μεταφοράς νερού από τις γεωτρήσεις «Μάμαλη» και «Χορταριά» στις κεντρικές δεξαμενές που είναι τοποθετημένες στο δάσος Κουρί, διότι περνούσαν κάθετα μέσα από το ρέμα «Χολόρεμα». Μέσω αυτών τροφοδοτούνταν με νερό το πολεοδομικό συγκρότημα Αλμυρού και εξαιτίας της καταστροφής συνεπεία της θεομηνίας οι δύο διαβάσεις καταστράφηκαν με τελικό αποτέλεσμα τη διακοπή ύδρευσης της Δ.Ε Αλμυρού.
Στη συνέχεα, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Αλμυρού κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις προαναφερόμενες ημερομηνίες.

Με την υλοποίηση έργου, στα μέρη δεν θα γίνει απλώς ανακατασκευή του καταστραμμένου αγωγού αλλά και δημιουργία ενός νέου κεντρικού αγωγού ύδρευσης με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον παρόμοια συνθήκη.
Όπως τονίζεται στη σχετική εισήγηση «υπάρχει άμεση και επείγουσα ανάγκη υλοποίησης του έργου καθώς προκύπτει ενεργός κίνδυνος για την τοπική δημόσια υγεία των δημοτών της Δ.Ε. Αλμυρού, εξαιτίας ολοσχερούς καταστροφής του κεντρικού αγωγού ύδρευσης της ΔΕ Αλμυρού».
Από την πλευρά του το μέλος της Επιτροπής Αρ. Καραγεώργος ανέφερε ότι, «συμφωνεί με τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης για την εκτέλεση του εν λόγω έργου και ότι θα πρέπει να εκτελεσθεί με κάθε επιμέλεια βάσει των ισχυουσών υγειονομικών διατάξεων, διότι αφορά στην υγεία των κατοίκων».

www.e-thesslia.gr