Προσωρινός καθορισμός πεζοδρόμων στο κέντρο της πόλης του Αλμυρού

Προσωρινός καθορισμός πεζοδρόμων στο κέντρο της πόλης του Αλμυρού

Ομόφωνα εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αλμυρού η κυκλοφοριακή μελέτη, προσωρινού καθορισμού οδών σε πεζόδρομους, εντός της πόλης Αλμυρού, η οποία συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας και Τεχνικών Υπηρεσιών. Για τις πεζοδρομήσεις οδών προηγήθηκε συνάντηση εργασίας με τους Συλλόγους Εμπόρων και Εστίασης του Δήμου Αλμυρού κατά την οποία αποφασίστηκε η προσωρινή πεζοδρόμηση τμημάτων οδών στο κέντρο του Αλμυρού.

Οι προτάσεις αφορούσαν στο κέντρο της πόλης του Αλμυρού και πιο συγκεκριμένα περιμετρικά της κεντρικής πλατείας και της αγοράς, οδοί οι οποίες σε συνθήκες lockdown που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας COVID-19, παρατηρήθηκε ότι όταν οι μετακινήσεις των αυτοκινήτων περιορίζονται, αυξάνονται οι ήπιοι τρόποι μετακίνησης των πολιτών με το ποδήλατο και ως πεζοί. Συνοπτικά οι προτάσεις πεζοδρόμησης οδών είναι:
-Τμήμα της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου από τη διασταύρωση της με την οδό Μυρμιδώνος έως τη διασταύρωσή της με την οδό Αργυροπούλου, μπροστά από το Δημαρχείο Αλμυρού: μετατροπή σε πεζόδρομο για συγκεκριμένες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
-Τμήμα της οδού Αργυροπούλου από τη διασταύρωσή της με την οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου (έως τη διασταύρωσή της με τις οδούς Ερμού και Όθρυος παραμένει ως έχει.
-Τμήμα της οδού Ερμού από τη διασταύρωσή της με τις οδούς Αργυροπούλου και Όθρυος έως τη διασταύρωσή της με την οδό Φιλελλήνων, μπροστά από την Alpha Bank: μετατροπή σε πεζόδρομο για συγκεκριμένες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
-Τμήμα των οδών Δημητρίου Γρηγοριάδου και Αγοράς από τη διασταύρωσή της με τις οδούς Βόλου και Βασιλέως Κωνσταντίνου έως τη διασταύρωσή της με την οδό Αθήνας: μετατροπή σε πεζόδρομο για συγκεκριμένες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

-Τμήμα της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου από τη διασταύρωσή της με την οδό Μυρμιδώνος έως τη διασταύρωσή της με την οδό Αργυροπούλου, μπροστά από το Δημαρχείο Αλμυρού. Στα τμήματα των οδών Βασιλέως Κωνσταντίνου και Ερμού περιμετρικά της κεντρικής πλατείας του Αλμυρού είναι μονόδρομοι και υπάρχουν τράπεζες, επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, τυροπιτάδικα, ταχυφαγεία, τσιπουράδικα κ.λπ.), επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης, ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (λογιστικά και ασφαλιστικά γραφεία κ.λπ.), φαρμακεία, συμβολαιογραφικό γραφείο, βιβλιοχαρτοπωλείο, αρτοποιείο κ.ά. με αποτέλεσμα οι ανωτέρω οδοί να μετατρέπονται στο πιο πολυσύχναστο μέρος της πόλης, στο οποίο συγκεντρώνεται πλήθος κατοίκων του Αλμυρού αλλά και επισκεπτών όμορων Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου για αναψυχή και κάλυψη υποχρεώσεων και συναλλαγών, μεταξύ των οποίων παιδιά, ηλικιωμένοι ή και άτομα με αναπηρίες. Ανάλογες συνθήκες επικρατούν στο τμήμα των οδών Δημητρίου Γρηγοριάδου και Αγοράς που είναι επίσης μονόδρομος, όπου υπάρχουν καφετέριες, κρεοπωλείο, στεγνοκαθαριστήριο, ψαράδικα και κατάστημα τυχερών παιχνιδιών. Ο συνωστισμός τους στα πεζοδρόμια αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού, επομένως η πρόταση του Δήμου Αλμυρού για την πεζοδρόμηση αυτών των οδών πληροί τις προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 65 παρ. 7 του Ν. 4688/2020 (ΦΕΚ Α’ 101/24.05.2020).
-Τμήμα της οδού Ερμού από τη διασταύρωσή της με τις οδούς Αργυροπούλου και Όθρυος έως τη διασταύρωσή της με την οδό Φιλελλήνων, μπροστά από την Alpha Bank.
-Οι οδοί Δημητρίου Γρηγοριάδου και Αγοράς από τη διασταύρωσή της με τις οδούς Βόλου και Βασιλέως Κωνσταντίνου έως τη διασταύρωσή της με οδό Αθήνας.

Σχετικά με την πρόταση πεζοδρόμησης των τμημάτων των οδών Βασιλέως Κωνσταντίνου, Δημητρίου Γρηγοριάδου, Αγοράς και Ερμού, η περιγραφή των οποίων έγινε παραπάνω, και την απόδοσή τους στους πεζούς σε συγκεκριμένες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, τουλάχιστον προσωρινά έως τις 30.09.2021, η άποψη της Διεύθυνση Πολεοδομίας και Τεχνικών Υπηρεσιών είναι ότι θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων αφού θα δοθεί η δυνατότητα χρήσης αυτών των οδών σε συνθήκες μικρότερου συνωστισμού στην περιβάλλουσα περιοχή αναψυχής και παροχής υπηρεσιών, βελτιώνοντας τη διάθεση και την ψυχική υγεία των πολιτών και διευκολύνοντας τις τοπικές πολιτιστικές δραστηριότητες.
Συνεπώς, προτείνεται ο τουλάχιστον προσωρινός χαρακτηρισμός των ανωτέρω τμημάτων οδών περιμετρικά της κεντρικής πλατείας και της αγοράς του Αλμυρού ως πεζόδρομοι για συγκεκριμένες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η σχετική πρόταση έγινε με γνώμονα τη διαπίστωση του μεγάλου συνωστισμού που παρατηρήθηκε στην περιοχή κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων πρόληψης λόγω της πανδημίας COVID-19. Η διαδικασία καθορισμού της προσωρινής πεζοδρόμησης θα γίνει ακολούθως με βάση τις προτεινόμενες ρυθμίσεις.
Μετά την πεζοδρόμηση θα απαγορευτεί η κίνηση των οχημάτων επί των τμημάτων των οδών Βασιλέως Κωνσταντίνου, Ερμού, Δημητρίου Γρηγοριάδου και Αγοράς στα προτεινόμενα σημεία. Ο κυκλοφοριακός φόρτος των οχημάτων που χρησιμοποιούν την οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου με κατεύθυνση προς την πλατεία θα εκτρέπεται δεξιά προς την οδό Μυρμιδώνος. Τα οχήματα που κινούνται στην άνω πλευρά της Βασιλέως Κωνσταντίνου με κατεύθυνση προς την πλατεία θα εκτρέπονται αριστερά και δεξιά προς την οδό Αργυροπούλου. Τα οχήματα που κινούνται στην οδό Ερμού με κατεύθυνση την πλατεία θα εκτρέπονται δεξιά προς την οδό Όθρυος και τα οχήματα που κινούνται στην οδό Φιλελλήνων θα εκτρέπονται δεξιά προς την οδό Αθηνών, όπως ισχύει και σήμερα.

Οι θέσεις στάθμευσης επί των οδών Βασιλέως Κωνσταντίνου, Δημητρίου Γρηγοριάδου, Αγοράς και Ερμού αναγκαστικά θα απωλεσθούν. Προτείνεται η ολιγόλεπτη στάθμευση οχημάτων τροφοδοσίας των καταστημάτων και επιχειρήσεων της περιοχής, καθώς και των οχημάτων χρηματαποστολών για την τροφοδοσία των τραπεζών.
Για τους ανωτέρω προσωρινά προτεινόμενους πεζόδρομους, επειδή βρίσκονται περιμετρικά της κεντρικής πλατείας και της αγοράς του Αλμυρού με πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και υπηρεσίες, για λόγους ασφαλείας των πεζών προτείνεται η εφαρμογή του ωραρίου φορτοεκφόρτωσης ως εξής:
-Επιτρέπεται η διέλευση και στάση για φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων τροφοδοσίας με πετρέλαιο θέρμανσης, για φορτηγά οχήματα ωφέλιμου φορτίου μέχρι 10 τόνους: Δευτέρα έως Κυριακή από 07:00 έως 08:30 πρωινή και Δευτέρα έως Κυριακή από 14:00 έως 15:30 μεσημβρινή.
Επίσης, εξετάστηκε η δυνατότητα να εισέρχονται και ποδήλατα στους προτεινόμενους πεζόδρομους. Όσον αφορά στη διέλευση ποδηλάτων επί των προτεινόμενων πεζοδρόμων, δεν ενδείκνυται, για λόγους ασφαλείας. Η κοινή χρήση ποδηλάτων με παιδιά να τρέχουν και να παίζουν και ηλικιωμένους και ΑμεΑ να κινούνται στον ίδιο διάδρομο με ποδήλατα, ακόμη κι αν είναι λιγοστά δεν δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας στην κίνηση τόσο των πεζών όσο και των ποδηλάτων. Προτείνεται η χρήση ποδηλάτων για παιδιά εντός της πλατείας και στην αγορά, όπως ισχύει και σήμερα.