Στήριξη της Ζέττας Μακρή στους θηροφύλακες

Στήριξη της Ζέττας Μακρή στους θηροφύλακες

H πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή, διά της κοινοβουλευτικής οδού, με αναφορά της, προς τον αρμόδιο υπουργό ενέργειας και περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη, που κατέθεσε στις 18 Νοεμβρίου 2020, υποστηρίζει την εύλογη αγωνία του Σωματείου Θηροφυλάκων Κυνηγετικών Οργανώσεων για την αναστολή της λειτουργίας της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής και ενισχύει τις προτάσεις του Σωματείου για την βιωσιμότητα αυτής.

Συγκεκριμένα, το Σωματείο εκφράζει τους βαθύτατους προβληματισμούς του για την αναστολή λειτουργίας της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, μετά από κοινή απόφαση των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών και της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, λόγω της υγειονομικής κρίσης. Δεδομένου ότι η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή αποτελεί τον κατ’ εξοχήν ελεγκτικό μηχανισμό για τα, περί θήρας και δασών, αδικήματα αλλά και για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα, το Σωματείο θεωρεί ότι θα έπρεπε, την παρούσα χρονική περίοδο της καραντίνας, να υπάρχει ένταση εργασίας των θηροφυλάκων,  δηλαδή μεγαλύτερη «αστυνόμευση» της υπαίθρου αφού όταν απουσιάζουν από αυτήν οι νόμιμοι χρήστες (κυνηγοί, περιπατητές , ορειβάτες κ.λπ.), οι λαθροθήρες έχουν μεγαλύτερη ευκαιρία  να δραστηριοποιούνται ανενόχλητοι.

Επίσης, το Σωματείο εκφράζει τους φόβους αλλά και την αγωνία του για το μέλλον των θέσεων εργασίας των θηροφυλάκων, καθώς το προσωπικό του εμπίπτει στις κατηγορίες των πληττομένων από τα ληφθέντα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Θεωρεί, δε, ότι, τελικά, ο πραγματικός λόγος της αναστολής λειτουργίας της Θηροφυλακής είναι, μάλλον, η δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, το τελευταίο διάστημα η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος και όχι η έξαρση της παμδημίας. Προκειμένου, λοιπόν, να ληφθούν μέτρα, που θα διασφαλίσουν την βιώσιμη λειτουργία της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, το Σωματείο ζητεί τόσο από το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας όσο και από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος τον προγραμματισμό συνάντησης για να συζητηθούν, ενδελεχώς, τα σοβαρά θέματα, που έχουν ανακύψει. Παράλληλα, παραθέτει σειρά προτάσεων, όπως την δημιουργία ξεχωριστού ειδικού λογαριασμού – ταμείου για την λειτουργία των φυλάκων θήρας των κυνηγετικών ομοσπονδιών και την χρηματοδότηση του  αυτού από  πόρους του Πράσινου Ταμείου και από τα τέλη των αδειών θήρας των κυνηγών, προκειμένου να υπάρχει σαφής εικόνα εισροών – εκροών και, ανά πάσα στιγμή, τυχόν διαθέσιμα ποσά.

Η κ. Μακρή, με την παρέμβασή της αυτή, συμπαρίσταται και ενισχύει τα εύλογα αιτήματα ενός κλάδου, ο οποίος πλήττεται και έχει ανάγκη λήψης μέτρων, που να διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας του, ενώ ελπίζει στην θετική εξέταση αυτών από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, που πάντα είναι εξαιρετικά ευαίσθητη  αναφορικά με την προστασία των βιοτόπων και του θηραματικού πλούτου  αλλά και υποστηρικτική για το προσωπικό που εργάζεται για την προάσπισή τους.