Το 2025 η πλήρης ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τουρισμού

Το 2025 η πλήρης ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τουρισμού

Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει τα ταξίδια και την ολική επαναφορά του κλάδου στα προ-πανδημίας επίπεδα. Τι δείχνουν τα στοιχεία της GlobalData.

Τροχοπέδη στην ολική επαναφορά του ευρωπαϊκού τουρισμού στα προ πανδημίας επίπεδα αποτελεί ο πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία.  Σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης GlobalData, ο ευρωπαϊκός τουρισμός (σ.σ.: διεθνή ταξίδια) αναμένεται να φτάσει φέτος στο 69% του 2019, κυρίως χάρη στην προτίμηση που επιδεικνύουν οι Ευρωπαίοι στα ταξίδια μικρών αποστάσεων. Ωστόσο, ανασταλτικά στην πλήρη ανάκαμψη του κλάδου δρουν ο πληθωρισμός, το υψηλό κόστος ζωής και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ως εκ τούτου, με βάση τις εκτιμήσεις της GlobalData, ο τουρισμός στην Ευρώπη θα επανέλθει το 2025 στο 98% των επιπέδων του 2019, καταγράφοντας πιο αργούς ρυθμούς ανάκαμψης σε σχέση με άλλες περιοχές.

Μπορεί ο πόλεμος να μην έχει εξαπλωθεί γεωγραφικά πέρα από τα ουκρανικά σύνορα, ωστόσο, η Ρωσία ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενων ταξιδιών ανά τον κόσμο το 2019, με την Ουκρανία να έπεται και να κατατάσσεται στη 12η θέση. Ετσι, σε βάθος χρόνου, ο περιορισμένος αριθμός εξερχόμενων ταξιδιών από αυτές τις δύο χώρες θα εμποδίσει τη συνολική τουριστική ανάκαμψη της Ευρώπης.

Πιο αργή είναι και η ανάκαμψη που προβλέπεται για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, καθώς ο εξερχόμενος τουρισμός θα προσεγγίσει μόνο το 67% των επιπέδων του 2019 το 2022, λόγω της σχετικά βραδύτερης άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών και της τάσης για ανανέωση των εσωτερικών περιορισμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Στο γεγονός αυτό συνηγορούν και τα αυστηρά μέτρα που βρίσκονται ακόμη σε ισχύ στην Κίνα, την άλλοτε μεγαλύτερη πηγή εξερχόμενων ταξιδιών στον κόσμο. Είναι ενδεικτικό ότι το 2021, οι διεθνείς αναχωρήσεις από την Κίνα αντιστοιχούσαν μόλις στο 2% των επιπέδων του 2019.

Στον αντίποδα, τα ταξίδια από τη Βόρεια Αμερική σημείωσαν βελτίωση το 2021, καθώς οι διεθνείς αναχωρήσεις αυξήθηκαν κατά 15% σε ετήσια βάση. Ετσι, οι ΗΠΑ αναδείχθηκαν στη μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενων ταξιδιών στον κόσμο το 2021. Το 2022, οι εξερχόμενες αναχωρήσεις από τη Βόρεια Αμερική προβλέπεται να φτάσουν το 69% των επιπέδων του 2019, πριν ανακάμψουν πλήρως έως το 2024, όταν και θα φτάσουν στο 102% του 2019.

Συνολικά, οι διεθνείς αναχωρήσεις θα φτάσουν το 68% των προ-COVID-19 επιπέδων παγκοσμίως το 2022 και αναμένεται να βελτιωθούν στο 82% το 2023 και στο 97% το 2024, πριν από την πλήρη ανάκαμψη που τοποθετείται έως το 2025, όταν και ο αριθμός των ταξιδιών θα έχει φτάσει στο 101% των επιπέδων του 2019, με 1,5 δισ. διεθνείς αναχωρήσεις.

Βέβαια, ενώ τα διεθνή ταξίδια πρόκειται να ανακάμψουν στα προ πανδημίας επίπεδα έως το 2025, έχουν ήδη διαπιστωθεί αλλαγές σε επίπεδο τουριστικής ζήτησης. Οι καταναλωτές είναι πλέον πιο πιθανό να αναζητήσουν αυθεντικές εμπειρίες, να απαιτήσουν εξατομικευμένες ταξιδιωτικές προσφορές, να συνδυάσουν επαγγελματικά ταξίδια με ταξίδια αναψυχής και να ζητήσουν να έχουν περισσότερη ενημέρωση σχετικά με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των διακοπών που επιλέγουν.

πηγή euro2day.gr